Ilma jota hengität | Tyrmistyttävä näky vantaalaisen kerrostalon katolla - tasakattoisten talojen yllättävä ongelma | Apua sisäilmaongelmiin

Tyrmistyttävä näky vantaalaisen kerrostalon katolla - tasakattoisten talojen yllättävä ongelma

30.06.2016 18:502 vuotta sitten

Talojen kosteusongelmista puhuttaessa yleensä mieleen tulevat riskeiksi vain pohjakerrosten asunnot. Maaperän kosteudesta johtuvat ongelmat vaivaavat maaperän päälle rakennettuja vanhoja taloja, joissa on puutteelliset salaojitukset ja sadenvedenkeruujärjestelmät sekä puutteelliset kosteuseristeet sokkelissa. Ulkona sataa vettä, vesi imeytyy maaperästä talon pohjarakenteeseen kun eristeet ovat huonot, ja kosteus pääsee imeytymään asuntojen lattiaan asti. Kosteus aiheuttaa pohjarakenteen ja lattiamateriaalien kanssa arvaamattomia reaktioita ja ilmaan vapautuu ties mitä yhdisteitä (näin on käynyt meidän 70-luvulla rakennetussa betonikerrostalossamme pohjakerroksen asunnossamme).

Kosteusvaurioita myös muualla kuin maan tasalla

On harhaluulo kuvitella, että ylemmissä kerroksissa ei olisi sadeveden aiheuttamien kosteusvaurio-ongelmien riskiä. Kosteus ei toden totta pääse maaperästä asti nousemaan ylempiin kerroksiin, mutta harvemmin sitä tulee ajatelleeksi, että kosteus voi tulla ylhäältäkin päin! Seuraava tyrmistyttävä esimerkki osoittaa, miten helposti kosteusvaurioriski voi kolkutella ylimmän kerroksen asukkaiden asuntojen kattoja.

Vantaalla erään korkean asuinkerrostalon katolla (kuva otettu 29.6.2016) on valtavat sadevesilammikot, jotka ovat aiheutuneet lintujen ulosteista ja kattokaivojen puhdistuksen laiminlyönnistä. Talon katolla on neljä kattokaivoa, jotka kaikki ovat tukossa eivätkä vedä enää vettä. Täten katolle on kertynyt kattokaivojen kohdalle kuvassa näkyvät valtavat vesilammikot, yhteensä niitä on neljä. Kattokaivot olivat niin tukossa lintujen ulosteesta ynnä muusta töhnästä, että satanut vesi on pitkän aikaa jäänyt lillumaan huopakatolle. Katolle kertynyt vesi on todella likaista. Ajatella, jos tuota vettä tihkuisi jostakin reiästä katon läpi talon rakenteisiin ja sitä kautta asuntoihin, tuota ulosteperäistä vettä! Vaikka vesi ei asuntoihin asti pääsisi valumaan, niin välikatossa olevat eristevillat se ainakin kastelisi. Toivottavasti näin ei ole käynyt vaan katto on rakennettu erittäin huolellisesti ja virheettömästi.

Huopakattoja ei ole kuitenkaan missään tapauksessa suunniteltu säilömään vettä pitkäksi aikaa ja siksi tuollakin katolla on neljä kattokaivoa vedenpoistoon. Jos sen sijaan kattokaivot ovat tukossa, koska niiden puhdistuksesta ei ole asianmukaisesti huolehdittu, voi käydä noin. Kattokaivoista ei ole tällöin mitään hyötyä, kaivo kun ei tukkoisena vedä. Kyseessä olevan vantaalaisen kerrostalon kaikkien kattokaivojen suuaukoilla oli noin 10cm mustaa töhnää, mikä ei ole varmasti kertynyt sinne viikoissa, kuukausissa tai edes vuodessa. Katolla ei siis varmasti ole käynyt huoltomiestä tai ketään talon kunnonpidosta vastaavaa tahoa useampaan vuoteen. Onneksi ongelma ei kuitenkaan koske suurinta osaa taloyhtiöistä, sillä ainakin kuvanottopaikalta katsottuna kaikkien naapurikerrostalojen katot olivat kuivia.

 

Tässä vielä muutama kuva eräältä toiselta katolta Vantaalta (30.6.2016) esimerkkinä siitä, miltä kattokaivon ei kuulu näyttää.  Kattokaivon ei kuulu olla sammaleen ja lian peittämä, jolloin sen poistoreiät eivät vedä. Kattokaivot eivät ihan hetkessä sammaloidu tuon näköisiksi, joten puhdistustyöt on todennäköisesti laiminlyöty useamman vuoden ajalta.

 

 

 

 

Koti tasakaton alla

Kuva: Ylimmän kerroksen asunnosta paljastui vuotojälkiä kun alaslaskettu katto purettiin.

Mikäli itse asut tasakattoisessa talossa, jollei voi itse tarkistaa asiaa, kannattaa kysyä esimerkiksi taloyhtiön hallitukselta tai huoltoyhtiöltä, tietävätkö he miltä katoltanne näyttää. Tasakatoilla on aina riski, että vesi jää sinne seisomaan.

Jos suunnittelet ylimmän kerroksen asunnon ostoa, niin ota selvää vesikaton kunnosta!

  • Mitä kuuluu huoltoyhtiön päivittäisiin huoltorutiineihin?
  • Kuinka monta kertaa vuodessa katolla käydään - vai käydäänkö ollenkaan?
  • Tarkastele kattoa sisäpuolelta, näkyykö vuotojälkiä?
  • Jos katossa on alaslasketut katot, tarkastele yläpohjan kuntoa huoltoluukun kautta.
  • Jos alaslasketussa katossa ei ole huoltoluukkuja, voidaan kattoa tarkastella kameralla esimerkiksi läpivientien kautta. Muussa tapauksessa alaslaskuun on tehtävä tarkastelureikä.

Harmillisesti tilanne taitaa olla se, että katolle mennään tutkimaan vasta siinä vaiheessa, kun epäillään kosteuden päässeen asuntoon asti ja asukas on tästä valittanut. Jos katolla ei käy kukaan, ei hiljalleen rakenteisiin tihkuvasta kosteudesta aavista kukaan kuin vasta ongelman paisuttua suureksi. Ennaltaehkäisy olisi todella helppoa ajoittaisilla kattotarkistuksilla. Asun muuten itsekin tasakattoisessa vanhassa kerrostalossa, joten täytyykin ottaa seuraavaksi selvää, onko meidän katostamme huolehdittu asianmukaisesti.

Milla Laatikainen