Rakentavaa palautetta | Spekulaatiota tutkimuksesta - astma ei ehkä johdukaan antibiooteista | Apua sisäilmaongelmiin

Spekulaatiota tutkimuksesta - astma ei ehkä johdukaan antibiooteista

11.05.2016 09:332 vuotta sitten

Huomasin eilen Twitterissä kiinnostavan tutkimuksen, jossa oli tarkasteltu saatujen antibioottien ja astman yhteyttä. Tästä aiheesta on paljon tutkimuksia. Tässä tutkimuksessa uutta oli se, että tutkimuksessa otettiin huomioon tutkimukseen osallistuneiden saamat antibiootit ennen syntymäänsä - siis sellaiset antibiootit, joille on altistuttu jo äidin kohdussa.

Tutkimukseen osallistui tuhansia aikavälillä 1994-2004 syntyneitä suomalaislapsia. Tutkimuksen lopputulema on, että äidin antibioottien käyttö lisäsi lapsen astmariskiä.

Spekulaatiota

Usein puhumme suoliston terveyttä tukevasta mikrobistosta. Mutta terveillä ihmisillä on myös keuhkoissaan sinne kuuluvia mikrobeja. Antibioottien käyttö voi varmasti vaikuttaa keuhkojen luontaiseen mikrobistoon. Mutta näin tekee myös huono sisäilma ja esimerkiksi kosteusvauriomikrobit, kuten tietyt homeet, hiivat ja bakteerit.

En siis usko, että tutkimuksessa todettu astma johtuisi vain antibiooteista.

Ennen kuin vedetään nuoli antibioottien ja astman välille, pitäisi miettiä pidemmälle. Pitää miettiä, miksi antibiootteja yleensäkin joudutaan käyttämään.

Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu hometaloissa jylläävien kosteusvauriomikrobien aiheuttavan korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, poskiontelotulehduksia, silmätulehduksia sekä muita infektioita. Nämä tulehdukset vaativat usein antibioottihoitoa. Bling!

Tutkimukseen osallistuneiden äidit ovat syöneet antibiootteja raskausaikana jonkin infektion takia. Tulehdus on voinut olla hyvinkin huonon sisäilman aiheuttama. Ja jos sisäilmaongelma on ollut kotona, tarkoittaa se, että lapsi on altistunut huonolle sisäilmalle heti synnyttyään. Ja tämä voi taas johtaa kohonneeseen astmariskiin.

Liian kaukaa haettua spekulaatiota?

Linkki tutkimukseen:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cea.12356/full