Ilma jota hengität | Sisäilmasairastuneilla lapsilla oikeus käydä koulua terveenä | Apua sisäilmaongelmiin

Sisäilmasairastuneilla lapsilla oikeus käydä koulua terveenä

31.08.2016 13:152 vuotta sitten

 Koulujen sisäilmaongelmat ovat olleet tänä vuonna hyvin paljon esillä lehtien otsikoissa ja keskustelupalstoissa. Esimerkkejä ongelman yleisyydestä kertovat esimerkiksi seuraavat uutisotsikot: Vain seitsemän Tampereen peruskouluista ei kärsi sisäilmaongelmista (Aamulehti 6.7.16) ja Helsingissä ainakin 59 koulussa on havaittu sisäilmaongelmia (HS 24.6.16).

Monissa kouluissa ja päiväkodeissa altistuu huonolle sisäilmalle suuri joukko lapsia, joiden pitäisi siirtyä myöhemmin terveinä työelämään. Sairastuneiden tarkkaa lukumäärää ei edes tiedetä. On suuri vääryys, että niin monen lapsen mahdollisuudet terveeseen elämään uhkaavat vaarantua jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Sisäilmasairauden altistuskierteen katkaisemiseksi ja sairauden hoitona sairastuneet oppilaat tarvitsevat altisteettoman opetustilan.

Erityisjärjestelyitä altistuneille koululaisille

Sisäilmasairastuneiden oppilaiden määrä kasvaa koko ajan, minkä vuoksi myös tarve erityisjärjestelyille koulunkäynnin ja opiskelun mahdollistamiseksi ilmenee yhä useammin.

Yleisimpiä erityisjärjestelyitä ovat esimerkiksi oppilaan siirtäminen toisiin opetustiloihin koululla sekä etäopiskelu. Sisäilmaongelmaisessa koulussa täysin altisteettomien opetustilojen järjestäminen on usein mahdotonta, mutta sisäilmasairauden hoidon kannalta mahdollisimman altisteeton tila on oppilaalle välttämätön.

Väliaikaiset kaikille tarkoitetut parakkirakennukset eivät yleensä ole riittävän altisteettomia sairastuneille. Pahasti sisäilmasta sairastuneen oppilaan on ensisijaisen tärkeää päästä opiskelemaan mahdollisimman altisteettomaan opetustilaan, jotta sisäilmasairauden altistuskierre saadaan täysin katkaistua ja jotta sairauden laajeneminen, epäspesifioituminen ja paheneminen saadaan estettyä. Altistuskierre saadaan katkaistua vain myrkyttömässä ja puhtaassa opetustilassa.

Altisteeton tila toimii samalla sisäilmasairauden hoitona ja voi mahdollistaa paranemisen altistuskierreen katketessa riittävän aikaisessa vaiheessa, mikä tulee myös yhteiskunnalle kannattavaksi. Mikäli sisäilmasairaus on ehtinyt edetä pitkälle, voi oireiden tasaantumisessa kestää viikkopa tai jopa kuukausia lisäaltistuksien välttämisestä huolimatta ja altisteeton opetustila on sairastuneen terveydelle välttämätön.

Altisteettomia tiloja tarvitaan

Ongelmana on, että Suomessa ei ole vielä mitään tahoa, joka suunnittelisi ja rakennuttaisi tällaisia sisäilmasairaiden oppilaiden opetukseen sopivia opetustiloja. Opetustilan tulisi tietenkin olla rakennettu täysin myrkyttömistä materiaaleista. Insinöörien, arkkitehtien ja sisäilma-asiantuntijoiden yhteistyöllä tähän tarkoitukseen voisi suunnitella nopeasti ja helposti toteuttavia siirrettäviä kontteja tai muita siirreltäviä tiloja.

Sisäilmasairastuneiden siirrettäviä, altisteettomia opetustiloja kehittämään tulisi siis perustaa kiireellisesti työryhmä, joka suunnittelisi soveltuvan konttirakennuksen tähän ratkaisuun. Näitä siirrettäviä opetustiloja voitaisiin hyödyntää myös sisäilmasairastuneiden kuntoutustiloina. Mistä löytyisi taho, joka ottaisi kopin ja alkaisi näitä suunnittelemaan? Tarvetta tällaisille opetustiloille olisi useissa kunnissa.

Mielenosoitus lasten oikeuksien puolesta

Tiistaina 6.9.2016 Vihaiset äidit järjestävät Helsingissä Kansalaistorilla mielenosoituksen terveen sisäilman ja lastemme oikeuksien puolesta.

Nyt on loistava tilaisuus tulla paikalle osoittamaan tukensa ja vaikuttamaan asioihin ja saada päättäjiin vipinää sisäilmaongelmien ratkaisuun. Toivottavasti pian löytyisi sopiva taho suunnittelemaan siirrettäviä opetustiloja sisäilmasairaille lapsille, sillä jokaisella heistä on oikeus käydä koulua terveenä.

Mielenosoituksen voi nähdä tilaisuuden jälkeen tällä sivustolla. Ehkä voisit kutsua koolle oman joukkosi katsomaan yhdessä tallennetta ja jakamaan sitä kautta paikan päällä vallinnutta tunnelmaa sekä kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja? Illanistujaiset vähän erilaisella teemalla!

Nähdään mielenosoituksessa!

Lue lisää:

Koulun sisäilmasta sairastuneen nuoren kirjoitus: Sisäilmasairaus on selvittämistä – itselle ja muille

Kahden sisäilmasairastuneen yläkoulun aloitus: opiskelua Skypen välityksellä ja nettiperuskoulua

Keravalaisäiti taistelee sisäilmasta sairastuneiden oikeuksien puolesta: "Ongelmia ei oteta vakavasti"

Lukijan tarina: Home pakottaa kotikouluun