Ilma jota hengität | Sauna uusiksi - muovimattosuikale syyllinen isoon homeongelmaan | Apua sisäilmaongelmiin

Sauna uusiksi - muovimattosuikale syyllinen isoon homeongelmaan

27.07.2016 17:462 vuotta sitten

 

Minulle ja perheelleni kesäloma tarkoittaa mökkeilyä; Puhtaasta ja raikkaasta maalaisilmasta nauttimista hyvän sisäilman hirsimökissä. Suomalaisten kesämökeistä suurin osahan on enemmän tai vähemmän homeessa (katso tällä sivustolla oleva Mökkien sisäilmariskit-video). Olen silti hyväuskoisesti ajatellut, että eihän meidän hirsimökissä nyt mitään hometta ainakaan ole. Hirsimökkihän on niin ongelmaton kuin vaan voi olla – vai onko?

Sisäilmasairauteni iski suurella voimalla kevään aikana ja herkistyin homeen lisäksi useille eri kemikaaleille, kuten hajusteille. Herkistymiseni eteni jopa niin vauhdilla vain muutamassa kuukaudessa, että suoriutuminen erityisluokanopettajan työssäni alkoi käydä mahdottomaksi. Tulin yleensä joka aamu kipeäksi töissä ja viikonloppukaan ei oikein enää riittänyt oireista toipumiseen. Niinpä en syksyllä enää palaa kouluun. Sairastumiseni vuoksi minua siis hieman jännitti mennä ensimmäistä kertaa mökillemme toukokuussa pitkän talvitauon jälkeen, sillä pelkäsin, etten pystyisi olla mökillämme pahimmassa tapauksessa ollenkaan mikäli oireilisin sen sisäilmasta.

Iloiseksi yllätykseksi mökin sisäilma vaikutti jopa raikkaammalta ja paremmalta kuin kotimme ja minusta tuntui, että pystyin ensi kertaa koko keväänä pitkästä aikaa kunnolla hengittämään. Vain pari päivän oleilu mökillä kohensi kuntoani huomattavasti. Ihanaa, mökkimme ei siis ole homeessa! Kunnes menimme saunaan... 

 

Hirsisaunamme homeongelma – hirret mädäntyneet muovimattosuikaleen vuoksi

Hirsimökkimme on 80-luvun lopulla valmistunut Honkarakenteen mökki, alunperin mummoni ja vaarini mökki. Sauna on mökin kanssa samassa rakennuksessa, mutta sinne on oma sisäänkäynti kuistilta. Koko mökille ei ollut tehty mitään toimenpiteitä. Miltei kymmenen vuotta mökki oli melko asuttomattona ennenkuin minä ja mieheni innostuimme alkamaan laittaa sitä kuntoon, kun vaarini antoi sen ystävällisesti käyttöömme. Saunakin oli siis täysin alkuperäisessä kunnossaan. Erillistä pesutilaa ei ole vaan se sijaitsee saunassa lauteiden edessä.  

 

Saunassa haisi aivan selkeästi home. Voimakkaasti. Olimme kyllä haistaneet tunkkaisen oudon hajun jo edeltävinä kesinä, mutta emme olleet siitä sen suuremmin huolestuneet – emmehän vielä tienneet sisäilmasairaudesta mitään. Paljon helpompi oli ollut vain ummistaa silmänsä ongelmalta, mutta nyt se ei enää ollut vaihtoehto. Mieheni repi seuraavana aamuna hieman lattiaa pois siitä kohdasta, mistä homeen haju voimakkaimmin tuli. Näky oli järkyttävä. Hirret olivat ihan homeessa ja osittain lahonneet!

 

Saunan homeongelman syyksi paljastui muovimatto. Lattialautojen ja alimman hirren kosteussuojaksi oli liimattu muovimattosuikale. Se oli todennäköisesti asennettu siksi, ettei lattian ja seinän saumaan roiskuisi vettä . Tarkoituksessaan se oli toiminut eli roiskeveden suojauksessa mutta samalla se oli aiheuttanut sen, että kosteus oli kondensoitunut hirren ja muovimaton väliin muhimaan. Muovimatto oli myös liimattu huonosti. Hirret olivat pahiten mädäntyneet niissä kohdissa, joissa liimaa oli vähemmän tai ei ollenkaan. Liima oli pettänyt myös muovimaton yläreunasta ja roiskevettä oli päässyt väliin. Ilman muovimattoa koko homehtumista ei olisi välttämättä tapahtunut, sillä kosteus olisi päässyt lattian ja seinän välisestä raosta kuivumaan.

Havaitsimme muitakin edesauttaneita tekijöitä saunan homehtumiselle. Saunan pesunurkka oli kylmää seinää (ulkoseinää) vasten. Ihannetilanteessa kosteat tilat sijoitetaan rakennuksen keskelle tai lämmintä seinää vasten, että lämpötilaerosta johtuva kondensoituminen saataisiin mahdollisimman pieneksi. Saunamme pesunurkka olisi siis rakentamisvaiheessa pitänyt suunnitella toista seinää vasten. Homehtumista oli todennäköisesti kiihdyttänyt myös se, että saunan raitisilmareikä oli tehty juuri siihen samaan pesunurkkaan alas lattialle, missä vesipiste sijaitsi. Pesutilan lattialle on siis aina puhaltanut kylmää ilmaa, vaikka sauna olisi lämmin. Märkä lattia ei päässyt kunnolla kuivumaan. Saunan ilmanvaihto oli siis tehty täysin väärin. Ironista kyllä, ilmanvaihto toimii täydellisesti kun ajatellaan kiukaan raitisilmansaantia. Hannu Kääriäinen (2015: 116) toteaa, että märkätilojen ilmanvaihdolla on iso merkitys pintojen kosteuden osalta ja että pinnan ei tarvitse olla märkä, vaan riittävä kosteus pintoja ympäröivässä ohuessa ilmakerroksessa mahdollistaa helposti pintahomeen.

 

Iso sauna- ja kylpyhuoneremontti

Yllätyimme siitä, miten suuri homeongelma saunastamme paljastui. Sanomattakin oli selvää, että emme enää voisi saunassa saunoa ja siihen olisi tehtävä iso remontti. Meitä harmitti, sillä mökkikausi oli juuri alkanut ja nyt joutuisimme laittamaan saunan remonttiin. Koska olen monikemikaaliyliherkkä, ei tulisi kuulonkaan tulla mökille remonttipölyjen keskelle ja remontti oli suunniteltava huolellisesti, jotta en sairastuisi uuden saunan remonttipäästöistä. Päätettiin, että remontti tulee tehdä niin kunnollisesti kuin mahdollista ja samalla muuntaa saunan eteinen (joka oli toiminut vuosikausia romuvarastona) kylpyhuoneeksi, johon tulisi suihkun ja lavuaarin lisäksi vessa ja lattialämmitys. Kylpyhuoneesta tehtäisiin myös suora sisäänkäynti mökkiin, jotta jatkossa ei tarvitsisi kiertää kuistin kautta.

Saunan lattia purettiin. Mädät kohdat hirsistä poistettiin ja hirren annettiin sen jälkeen kuivua. Pinta poltettiin lopuksi, jotta mahdolliset homeitiöt kuolisivat varmasti. Hirrestä tulikin sen seurauksena makean näköinen, ihan kuin olisi tarkoituksella ulkonäön vuoksi päätetty näin tehdä. Remontti toteuttiin nykyisiä rakennusmääräyksiä noudattaen ja kaikki materiaalit täyttivät M1-luokan kriteerit.

Remontti ei ehtinyt valmistua juhannukseksi, mutta emme malttaneet pysyä mökiltä silloin poissa. Vietimme pari päivää mökillä ilman pesumahdollisuutta, mutta ilokseni jo silloin havaitsin, että sauna ja kylpyhuone eivät haisseet juuri miltään. Kun sitten heinäkuussa pääsimme vihdoin ihastelemaan valmistunutta remonttia, olimme todella tyytyväisiä ja vaikuttuneita. Niin hieno saunasta ja kylpyhuoneesta tuli! Ja mikä tärkeintä, siellä ei haissut enkä saanut oireita remontti- ja materiaalipäästöistä.

 

Yksi asia pielessä remontin jäljiltä: lattian kaadot

Ensimmäistä kertaa saunoessamme ja peseytyessämme huomasimme kuitenkin melko ison rakennusvian kylpyhuoneessa. Nimittäin kylpyhuoneen lattian kaadot oli tehty pieleen! Vesi jäi lillumaan suihkunurkkaan eikä valunutkaan lattiakaivoon ja toinen tällainen kohta sijaitsi oven viereisillä laatoilla.

Pieleen tehdyt lattian kaadot aiheuttavat sen, että vesi jää pitkiksi aikoiksi lillumaan tiettyihin kohtiin, mikä aiheuttaa pitkällä ajalla juuri sitä homehtumista, jota emme missään nimessä halua uudelle saunalle ja kylphuoneelle tapahtuvan! Rakennoitsija tulee onneksi korjaamaan kaadot takuutyönä, mutta mikään pikku homma se ei ole. Laatat täytyy repiä irti ja osa seinälaatoistakin irroittaa. Mutta silti, meillä on nyt upea sauna ja kylpyhuone ja syksyllä kaadotkin toivottavasti sitten kunnossa siinä.

Meidän hirsisaunan remontissa heränneitä huomioita

  • Home on poistettava huolellisesti. Mikäli hirsiä ei vaihdeta, tulee homeitiöt tuhota esimerkiksi polttamalla hirsistä mätien kohtien poistamisen jälkeen
  • Saunan ilmanvaihdon tulee olla kunnossa. Tarkista, onko se kunnossa omassa saunassasi.
  • Käytä remontissa mahdollisimman luonnollisia materiaaleja ja vähintäänkin M1-merkittyjä tuotteita tai tuotteita, joissa on M1- merkittyjä tuotteita pienemmät päästöt.
  • Tärkeimpiä asioita kylpyhuoneremontissa on tehdä toimivat kaadot, jotta lattia pääsee aina kuivumaan.
  • Kun puurakenteeseen tehdään kaakeloinnit, niin kosteiden tilojen sisäseinien rakenteet täytyy olla oikeanlaiset (tuuletusraot ja muut kosteudenpoistumiseen vaativat seikat tulee olla kunnossa).
  • Tarkista huolellisesti remontin lopputulos ja pyydä tarvittaessa takuukorjaukset.

Lähteet:
Kääriäinen, Hannu 2015: Vältä tavallisimmat virheet rakentamisessa. Teoksessa Annamaija Perkiömäki (toim.) Homeloukku. Mistä saa apua? 65-126. Auditorium, Helsinki.