Rakentavaa palautetta | Onnistuneita ratkaisuja sisäilmasta sairastuneille | Apua sisäilmaongelmiin

Onnistuneita ratkaisuja sisäilmasta sairastuneille

17.05.2016 12:352 vuotta sitten

Olin eilen vieraana Ajantasa-ohjelmassa YLEllä. Lähetyksen aiheena oli koulujen sisäilmaongelmat. Keskustelukumppanina oli Riina Länsikallio OAJ:stä. Haastattelun voit kuunnella Yle Areenasta.

Minua myös haastateltiin Yle Uutisten juttuun, jossa minä, sekä rakennusterveysasiantuntija Juhani Pirinen sekä lääkäri Kari Reijula vastasimme yleisön lähettämiin kysymyksiin.

Vastauksiani oli lyhennetty, mikä on ymmärrettävää: Voisin kirjoittaa romaanin jokaisesta kysymyksestä. Viimeiseen kysymykseen vastaustani ei hyväksytty lainkaan.

Viimeinen kysymys koski ratkaisuja ja näin se kuului: Miten tämä (kansallinen sisäilmakatastrofi) aiotaan ratkaista?

Toimivia ratkaisuja on - tiloissamme ei oireile kukaan

Karua luettavaa on kertomus homekorjausten maailmanennätyksestä: Rovaniemeläiskoulusta, jota on korjailtu ja tutkittu kaksikymmentä vuotta. Tähän mennessä kasaantuneilla korjaus- ja tutkimuskulujen hinnalla olisi jo rakentanut uuden koulun (tosin eihän uusienkaan koulurakennusten sisäilman terveellisyydestä ole takeita).

Ongelman ratkaisu ei ole pelkästään noudattaa sääntöjä, ohjeistuksia ja raja-arvoja "rakentaa, tutkia tai korjata niin kuin on aina tehty". Yleisesti käytetyt korjausmenetelmät on todettu huonoksi, sisäilmaoireilua on vasta remontoiduissa kohteissa, sekä aivan uusissa rakennuskohteissa, vaikka kaikki olisi tehty niin kuin pitää.

"– Minulle on valitettavasti tullut sellainen kuva, ettei sisäilmaongelmien perimmäisistä syistä tiedetä vielä oikeastaan yhtään mitään." kommentoi rovaniemeläiskoulun rehtori.

Me tiedämme ja siksi olemme erikoistuneet suunnittelemaan erityisen herkistyneille tilan käyttäjille sopivia tiloja.

Kokemus erottaa meidät muista asiantuntijoista

Ongelman ratkaisuun tarvitaan kokemusasiantuntijoita - rakennusalan rautaisia ammattilaisia, joilla on omakohtaista kokemusta sisäilmasta sairastumisesta. Oma sisäilmasairaus on osoittautunut voimavaraksi, jonka avulla on kehittynyt erehtymätön kyky aistia ja valita sopivat materiaalit ja toimintatavat sisäilmakohteisiin.

Menetelmämme on osoittautunut toimivaksi useissa referenssikohteissa, joiden joukossa on muun muassa Pohjois-Savon Sairaanhoitopiiri sekä useiden yritysten toimitiloja. Korjausten avulla oirelu on loppunut ja työn tuottavuus on parantunut.

Olemme keränneet materiaalipankkia, johon on kerätty tietoa materiaaleista sekä toimintatavoista, joilla voidaan toteuttaa terveyttä tukevia sisäympäristöjä.

Tavoitteenamme on tehdä mahdollisimman hyvää sisäilmaa - sellaisia tiloja, joissa kaikki, myös erityisen herkistyneet voivat oleskella.

Palvelumme yrityksille ja julkisen sektorin toimijoille

Toimimme yhteistyössä vastaperustetun Loaded Pro - asiantuntijarymittymän kanssa. Tarjoamme räätälöityjä palveluita muun muassa yrityksille, julkisille tahoille sekä taloyhtiöille.

Ota yhteyttä!

Maria Nordin, arkkitehti
Jussi Timonen, rakennusterveysasiantuntija, haitta-aine-asiantuntija

 

Linkit:
Yle Areena
Yle Uutiset