Ilma jota hengität | Marian tekemästä sisäilmakartoituksesta varmuutta asunnonostopäätökseen | Apua sisäilmaongelmiin

Marian tekemästä sisäilmakartoituksesta varmuutta asunnonostopäätökseen

22.05.2017 14:101 vuosi sitten

 

Kun unelmiemme koti löytyi, pidimme tärkeimpänä ennen kauppoja varmistaa, että talon sisäilma olisi mahdollisimman hyvä. Perheeseemme kuuluu pieni vauva ja 2-vuotias lapsi, joten tästä syystä tulevan kotimme sisäilman laadun kriteerit ovat tarkat. Olen myös itse opiskeluaikoinani joutunut kerran muuttamaan pikaisesti pois yhdestä homeisesta asunnosta, sillä sairastelin asunnossa ollessa paljon. Vuokra-asunnosta on paljon helpompi päästä eroon mikäli se paljastuisi homeiseksi tai kosteusvaurioiseksi. Ennen unelmien talomme kohtaamista olimme käyneet vain kahdessa asuntonäytössä, joista toisessa meitä tervehti jo heti eteisessä voimakas homeen haju. Toinen talo ei muuten vain ollut sopiva mutta kolmannessa näytössä vaistomme kertoi vahvasti, että tämä talo juuri olisi meille tarkoitettu.

Meillä oli siis heti aikeena ja toiveena ostaa kyseinen meille täydelliseltä vaikuttava omakotitalo – jos vain asunnon sisäilma olisi hyvä ja jos saisimme pankista jättilainan. Asuntonäytössä haistelin talossa tarkasti kaikkia huoneita ja viivyimme siellä koko näytön ajan. Sekä minulla että miehelläni on tarkka hajuaisti ja pidimme talon sisäilmaa hyvänä emmekä haistaneet mitään poikkeavaa, mutta niin isossa päätöksessä kuin talon ostamisessa halusimme pelata varman päälle. Päätimme pyytää Marian tulemaan tekemään sisäilmariskikartoituksen talolle.

 

 

Ennen käyntiä Maria oli tutustunut huolellisesti kohteen myyntiesitteeseen ja miettinyt jo sen pohjalta ehdotuksia, mihin ennen ostopäätöstä talossa kannattaisi kiinnittää huomiota. Maria tuli tekemään kartoituksensa toiveestamme talon kuntotarkastuksen yhteyteen. Se oli todella hyvä ajankohta, sillä Maria pääsi esittämään tiukkoja kysymyksiä suoraan kuntotarkastajalle ja lisäksi paikalla olivat kätevästi niin välittäjä kuin myyjä meidän lisäksi. Maria tutustui talon rakennusaikaisiin valokuviin ja muihin dokumentteihin, joiden pohjalta hän osasi kysellä lisää tarkentavia kysymyksiä. Hän kiersi asunnon tarkkaan sisältä ja ulkoa ja nuuhki ja haisteli tarkkaan kaikkea. Kylpyhuoneessa Maria teki kosteusmittarilla mittauksia.

 

 

Marian ehdotukset meille kohteen kartoituksen perusteella olivat tärkeysjärjestyksessä:

 

1)    Rakenneavaus ikkunoiden höyrysulkujen tutkimiseksi.

Tulisi selvittää, oliko niitä ylipäätään (vastaus ei selvinnyt varmaksi rakennusaikaisista kuvista tai dokumenteista) ja jos oli niin toimivatko ne oikein. Mikäli höyrysulut eivät toimisi oikein, olisi niihin saattanut tulla mikrobikasvustoa ja tämän huomaisi hajusta, joten höyrysulkuja olisi tärkeä myös nuuhkia. Höyrysulkujen tutkiminen onnistuisi vain rakenneavauksella. Maria suositteli kahta eri kohtaa, joista toisesta avaus voitaisiin tehdä ja hän ehdotti tekemään avauksen sekä talon sisäpuolelta että ulkopuolelta. Normaaliin kuntotarkastukseen ei kuulu rakenneavaus, joten välittäjä ja myyjä suhtautuivat hieman nihkeästi siihen, että seiniä porataan ja avataan. Saimme kuitenkin suostuttelujen jälkeen luvan rakenneavaukseen omakustanteisesti ja paikan päällä ollut kuntotarkastaja teki sen kätevästi välittömästi.Emme ryhtyneet kuitenkaan poraamaan ulkoseinästä vaan tutkimme rakenteita vain talon sisäpuolelta. Kaikki näytti olevan kunnossa eivätkä rakenteet haisseet miltään.

 

 Rakenneavaus tehtiin olohuoneeseen ikkunan ja patterien väliselle alueelle.

 

 

 

 

2)    Yläkerran yläpohjan katon tuulettuminen. Maria piti tärkeänä selvittää, miten tuuletus yläpohjan katossa tapahtuu, sillä talossa on korkea harjakatto, jonka välipohjaa ei pääse katsomaan. Kuntotarkastaja osasi vastata ja selittää asian eikä tuulettumisessa havaittu riskejä.

 

Muita Marian tekemiä hyödyllisiä huomioita:

-         kylpyhuoneessa yhdessä kohtaa mittari näytti kosteutta.

-         ikkunoiden räystäslaudat voisivat olla kaltevammat, jotta sadevesi pääsisi paremmin valumaan pois.

-         yleisesti ottaen tosi positiivinen kohde

 

Marian käynti oli todella hyödyllinen, sillä saimme kaipaamamme varmistusta asunnonostopäätökseen: olisi epätodennäköistä, että talosta paljastuisi mitään dramaattista sisäilman kannalta. Maria osasi arkkitehtinä ja rakennusterveysasiantuntijana ajatella ja kysyä asioita, joita meille itsellemme ei olisi tullut mieleen. Emme kokeneet pelkkää kuntotarkastusta riittäväksi ja siksi halusimme täydentää sitä Marian osaamisella.

Päädyimme onnellisesti tekemään kaupat kohteesta ja viikon päästä siitä tulee meidän koti. Saimme Marialta vinkkejä myös, miten voimme tulevan remontin yhteydessä tehostaa talon ilmanvaihtoa ja miten muutenkin voimme toteuttaa remontin niin, että se entisestään parantaa talon sisäilmaa. Hän ehdotti esimerkiksi, että tekisimme koneellisesta ilmanvaihdosta huolimatta ilmanvaihtoreiän alakertaan. Marialta saisi apua myös koko remontin kartoitukseen tai vaikkapa talon sisustukseen.