Ilma jota hengität | Ilma jota hengität | Apua sisäilmaongelmiin

Ilma jota hengität

Ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa hengittää. Raikkaasta ja hyvästä sisäilmasta huolehtiminen on tärkeää, sillä huono sisäilma aiheuttaa monia terveyshaittoja. Valitsetko ympärillesi puhdasta ilmaa vai hengitätkö epäpuhtauksia ja kemikaaleja?

Marian tekemästä sisäilmakartoituksesta varmuutta asunnonostopäätökseen

 

Kun unelmiemme koti löytyi, pidimme tärkeimpänä ennen kauppoja varmistaa, että talon sisäilma olisi mahdollisimman hyvä. Perheeseemme kuuluu pieni vauva ja 2-vuotias lapsi, joten tästä syystä tulevan kotimme sisäilman laadun kriteerit ovat tarkat. Olen myös itse opiskeluaikoinani joutunut kerran muuttamaan pikaisesti pois yhdestä homeisesta asunnosta, sillä sairastelin asunnossa ollessa paljon. Vuokra-asunnosta on paljon helpompi päästä eroon mikäli se paljastuisi homeiseksi tai kosteusvaurioiseksi. Ennen unelmien talomme kohtaamista olimme käyneet vain kahdessa asuntonäytössä, joista toisessa meitä tervehti jo heti eteisessä voimakas homeen haju. Toinen talo ei muuten vain ollut sopiva mutta kolmannessa näytössä vaistomme kertoi vahvasti, että tämä talo juuri olisi meille tarkoitettu.

Meillä oli siis heti aikeena ja toiveena ostaa kyseinen meille täydelliseltä vaikuttava omakotitalo – jos vain asunnon sisäilma olisi hyvä ja jos saisimme pankista jättilainan. Asuntonäytössä haistelin talossa tarkasti kaikkia huoneita ja viivyimme siellä koko näytön ajan. Sekä minulla että miehelläni on tarkka hajuaisti ja pidimme talon sisäilmaa hyvänä emmekä haistaneet mitään poikkeavaa, mutta niin isossa päätöksessä kuin talon ostamisessa halusimme pelata varman päälle. Päätimme pyytää Marian tulemaan tekemään sisäilmariskikartoituksen talolle.

 

 

Ennen käyntiä Maria oli tutustunut huolellisesti kohteen myyntiesitteeseen ja miettinyt jo sen pohjalta ehdotuksia, mihin ennen ostopäätöstä talossa kannattaisi kiinnittää huomiota. Maria tuli tekemään kartoituksensa toiveestamme talon kuntotarkastuksen yhteyteen. Se oli todella hyvä ajankohta, sillä Maria pääsi esittämään tiukkoja kysymyksiä suoraan kuntotarkastajalle ja lisäksi paikalla olivat kätevästi niin välittäjä kuin myyjä meidän lisäksi. Maria tutustui talon rakennusaikaisiin valokuviin ja muihin dokumentteihin, joiden pohjalta hän osasi kysellä lisää tarkentavia kysymyksiä. Hän kiersi asunnon tarkkaan sisältä ja ulkoa ja nuuhki ja haisteli tarkkaan kaikkea. Kylpyhuoneessa Maria teki kosteusmittarilla mittauksia.

 

 

Marian ehdotukset meille kohteen kartoituksen perusteella olivat tärkeysjärjestyksessä:

 

1)    Rakenneavaus ikkunoiden höyrysulkujen tutkimiseksi.

Tulisi selvittää, oliko niitä ylipäätään (vastaus ei selvinnyt varmaksi rakennusaikaisista kuvista tai dokumenteista) ja jos oli niin toimivatko ne oikein. Mikäli höyrysulut eivät toimisi oikein, olisi niihin saattanut tulla mikrobikasvustoa ja tämän huomaisi hajusta, joten höyrysulkuja olisi tärkeä myös nuuhkia. Höyrysulkujen tutkiminen onnistuisi vain rakenneavauksella. Maria suositteli kahta eri kohtaa, joista toisesta avaus voitaisiin tehdä ja hän ehdotti tekemään avauksen sekä talon sisäpuolelta että ulkopuolelta. Normaaliin kuntotarkastukseen ei kuulu rakenneavaus, joten välittäjä ja myyjä suhtautuivat hieman nihkeästi siihen, että seiniä porataan ja avataan. Saimme kuitenkin suostuttelujen jälkeen luvan rakenneavaukseen omakustanteisesti ja paikan päällä ollut kuntotarkastaja teki sen kätevästi välittömästi.Emme ryhtyneet kuitenkaan poraamaan ulkoseinästä vaan tutkimme rakenteita vain talon sisäpuolelta. Kaikki näytti olevan kunnossa eivätkä rakenteet haisseet miltään.

 

 Rakenneavaus tehtiin olohuoneeseen ikkunan ja patterien väliselle alueelle.

 

 

 

 

2)    Yläkerran yläpohjan katon tuulettuminen. Maria piti tärkeänä selvittää, miten tuuletus yläpohjan katossa tapahtuu, sillä talossa on korkea harjakatto, jonka välipohjaa ei pääse katsomaan. Kuntotarkastaja osasi vastata ja selittää asian eikä tuulettumisessa havaittu riskejä.

 

Muita Marian tekemiä hyödyllisiä huomioita:

-         kylpyhuoneessa yhdessä kohtaa mittari näytti kosteutta.

-         ikkunoiden räystäslaudat voisivat olla kaltevammat, jotta sadevesi pääsisi paremmin valumaan pois.

-         yleisesti ottaen tosi positiivinen kohde

 

Marian käynti oli todella hyödyllinen, sillä saimme kaipaamamme varmistusta asunnonostopäätökseen: olisi epätodennäköistä, että talosta paljastuisi mitään dramaattista sisäilman kannalta. Maria osasi arkkitehtinä ja rakennusterveysasiantuntijana ajatella ja kysyä asioita, joita meille itsellemme ei olisi tullut mieleen. Emme kokeneet pelkkää kuntotarkastusta riittäväksi ja siksi halusimme täydentää sitä Marian osaamisella.

Päädyimme onnellisesti tekemään kaupat kohteesta ja viikon päästä siitä tulee meidän koti. Saimme Marialta vinkkejä myös, miten voimme tulevan remontin yhteydessä tehostaa talon ilmanvaihtoa ja miten muutenkin voimme toteuttaa remontin niin, että se entisestään parantaa talon sisäilmaa. Hän ehdotti esimerkiksi, että tekisimme koneellisesta ilmanvaihdosta huolimatta ilmanvaihtoreiän alakertaan. Marialta saisi apua myös koko remontin kartoitukseen tai vaikkapa talon sisustukseen.

22.05.2017 14:101 vuosi sitten

 • Näytä kommentit (0)

Sisäilmasairastuneilla lapsilla oikeus käydä koulua terveenä

 Koulujen sisäilmaongelmat ovat olleet tänä vuonna hyvin paljon esillä lehtien otsikoissa ja keskustelupalstoissa. Esimerkkejä ongelman yleisyydestä kertovat esimerkiksi seuraavat uutisotsikot: Vain seitsemän Tampereen peruskouluista ei kärsi sisäilmaongelmista (Aamulehti 6.7.16) ja Helsingissä ainakin 59 koulussa on havaittu sisäilmaongelmia (HS 24.6.16).

Monissa kouluissa ja päiväkodeissa altistuu huonolle sisäilmalle suuri joukko lapsia, joiden pitäisi siirtyä myöhemmin terveinä työelämään. Sairastuneiden tarkkaa lukumäärää ei edes tiedetä. On suuri vääryys, että niin monen lapsen mahdollisuudet terveeseen elämään uhkaavat vaarantua jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Sisäilmasairauden altistuskierteen katkaisemiseksi ja sairauden hoitona sairastuneet oppilaat tarvitsevat altisteettoman opetustilan.

Erityisjärjestelyitä altistuneille koululaisille

Sisäilmasairastuneiden oppilaiden määrä kasvaa koko ajan, minkä vuoksi myös tarve erityisjärjestelyille koulunkäynnin ja opiskelun mahdollistamiseksi ilmenee yhä useammin.

Yleisimpiä erityisjärjestelyitä ovat esimerkiksi oppilaan siirtäminen toisiin opetustiloihin koululla sekä etäopiskelu. Sisäilmaongelmaisessa koulussa täysin altisteettomien opetustilojen järjestäminen on usein mahdotonta, mutta sisäilmasairauden hoidon kannalta mahdollisimman altisteeton tila on oppilaalle välttämätön.

Väliaikaiset kaikille tarkoitetut parakkirakennukset eivät yleensä ole riittävän altisteettomia sairastuneille. Pahasti sisäilmasta sairastuneen oppilaan on ensisijaisen tärkeää päästä opiskelemaan mahdollisimman altisteettomaan opetustilaan, jotta sisäilmasairauden altistuskierre saadaan täysin katkaistua ja jotta sairauden laajeneminen, epäspesifioituminen ja paheneminen saadaan estettyä. Altistuskierre saadaan katkaistua vain myrkyttömässä ja puhtaassa opetustilassa.

Altisteeton tila toimii samalla sisäilmasairauden hoitona ja voi mahdollistaa paranemisen altistuskierreen katketessa riittävän aikaisessa vaiheessa, mikä tulee myös yhteiskunnalle kannattavaksi. Mikäli sisäilmasairaus on ehtinyt edetä pitkälle, voi oireiden tasaantumisessa kestää viikkopa tai jopa kuukausia lisäaltistuksien välttämisestä huolimatta ja altisteeton opetustila on sairastuneen terveydelle välttämätön.

Altisteettomia tiloja tarvitaan

Ongelmana on, että Suomessa ei ole vielä mitään tahoa, joka suunnittelisi ja rakennuttaisi tällaisia sisäilmasairaiden oppilaiden opetukseen sopivia opetustiloja. Opetustilan tulisi tietenkin olla rakennettu täysin myrkyttömistä materiaaleista. Insinöörien, arkkitehtien ja sisäilma-asiantuntijoiden yhteistyöllä tähän tarkoitukseen voisi suunnitella nopeasti ja helposti toteuttavia siirrettäviä kontteja tai muita siirreltäviä tiloja.

Sisäilmasairastuneiden siirrettäviä, altisteettomia opetustiloja kehittämään tulisi siis perustaa kiireellisesti työryhmä, joka suunnittelisi soveltuvan konttirakennuksen tähän ratkaisuun. Näitä siirrettäviä opetustiloja voitaisiin hyödyntää myös sisäilmasairastuneiden kuntoutustiloina. Mistä löytyisi taho, joka ottaisi kopin ja alkaisi näitä suunnittelemaan? Tarvetta tällaisille opetustiloille olisi useissa kunnissa.

Mielenosoitus lasten oikeuksien puolesta

Tiistaina 6.9.2016 Vihaiset äidit järjestävät Helsingissä Kansalaistorilla mielenosoituksen terveen sisäilman ja lastemme oikeuksien puolesta.

Nyt on loistava tilaisuus tulla paikalle osoittamaan tukensa ja vaikuttamaan asioihin ja saada päättäjiin vipinää sisäilmaongelmien ratkaisuun. Toivottavasti pian löytyisi sopiva taho suunnittelemaan siirrettäviä opetustiloja sisäilmasairaille lapsille, sillä jokaisella heistä on oikeus käydä koulua terveenä.

Mielenosoituksen voi nähdä tilaisuuden jälkeen tällä sivustolla. Ehkä voisit kutsua koolle oman joukkosi katsomaan yhdessä tallennetta ja jakamaan sitä kautta paikan päällä vallinnutta tunnelmaa sekä kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja? Illanistujaiset vähän erilaisella teemalla!

Nähdään mielenosoituksessa!

Lue lisää:

Koulun sisäilmasta sairastuneen nuoren kirjoitus: Sisäilmasairaus on selvittämistä – itselle ja muille

Kahden sisäilmasairastuneen yläkoulun aloitus: opiskelua Skypen välityksellä ja nettiperuskoulua

Keravalaisäiti taistelee sisäilmasta sairastuneiden oikeuksien puolesta: "Ongelmia ei oteta vakavasti"

Lukijan tarina: Home pakottaa kotikouluun

31.08.2016 13:152 vuotta sitten

 • Näytä kommentit (0)

Sauna uusiksi - muovimattosuikale syyllinen isoon homeongelmaan

 

Minulle ja perheelleni kesäloma tarkoittaa mökkeilyä; Puhtaasta ja raikkaasta maalaisilmasta nauttimista hyvän sisäilman hirsimökissä. Suomalaisten kesämökeistä suurin osahan on enemmän tai vähemmän homeessa (katso tällä sivustolla oleva Mökkien sisäilmariskit-video). Olen silti hyväuskoisesti ajatellut, että eihän meidän hirsimökissä nyt mitään hometta ainakaan ole. Hirsimökkihän on niin ongelmaton kuin vaan voi olla – vai onko?

Sisäilmasairauteni iski suurella voimalla kevään aikana ja herkistyin homeen lisäksi useille eri kemikaaleille, kuten hajusteille. Herkistymiseni eteni jopa niin vauhdilla vain muutamassa kuukaudessa, että suoriutuminen erityisluokanopettajan työssäni alkoi käydä mahdottomaksi. Tulin yleensä joka aamu kipeäksi töissä ja viikonloppukaan ei oikein enää riittänyt oireista toipumiseen. Niinpä en syksyllä enää palaa kouluun. Sairastumiseni vuoksi minua siis hieman jännitti mennä ensimmäistä kertaa mökillemme toukokuussa pitkän talvitauon jälkeen, sillä pelkäsin, etten pystyisi olla mökillämme pahimmassa tapauksessa ollenkaan mikäli oireilisin sen sisäilmasta.

Iloiseksi yllätykseksi mökin sisäilma vaikutti jopa raikkaammalta ja paremmalta kuin kotimme ja minusta tuntui, että pystyin ensi kertaa koko keväänä pitkästä aikaa kunnolla hengittämään. Vain pari päivän oleilu mökillä kohensi kuntoani huomattavasti. Ihanaa, mökkimme ei siis ole homeessa! Kunnes menimme saunaan... 

 

Hirsisaunamme homeongelma – hirret mädäntyneet muovimattosuikaleen vuoksi

Hirsimökkimme on 80-luvun lopulla valmistunut Honkarakenteen mökki, alunperin mummoni ja vaarini mökki. Sauna on mökin kanssa samassa rakennuksessa, mutta sinne on oma sisäänkäynti kuistilta. Koko mökille ei ollut tehty mitään toimenpiteitä. Miltei kymmenen vuotta mökki oli melko asuttomattona ennenkuin minä ja mieheni innostuimme alkamaan laittaa sitä kuntoon, kun vaarini antoi sen ystävällisesti käyttöömme. Saunakin oli siis täysin alkuperäisessä kunnossaan. Erillistä pesutilaa ei ole vaan se sijaitsee saunassa lauteiden edessä.  

 

Saunassa haisi aivan selkeästi home. Voimakkaasti. Olimme kyllä haistaneet tunkkaisen oudon hajun jo edeltävinä kesinä, mutta emme olleet siitä sen suuremmin huolestuneet – emmehän vielä tienneet sisäilmasairaudesta mitään. Paljon helpompi oli ollut vain ummistaa silmänsä ongelmalta, mutta nyt se ei enää ollut vaihtoehto. Mieheni repi seuraavana aamuna hieman lattiaa pois siitä kohdasta, mistä homeen haju voimakkaimmin tuli. Näky oli järkyttävä. Hirret olivat ihan homeessa ja osittain lahonneet!

 

Saunan homeongelman syyksi paljastui muovimatto. Lattialautojen ja alimman hirren kosteussuojaksi oli liimattu muovimattosuikale. Se oli todennäköisesti asennettu siksi, ettei lattian ja seinän saumaan roiskuisi vettä . Tarkoituksessaan se oli toiminut eli roiskeveden suojauksessa mutta samalla se oli aiheuttanut sen, että kosteus oli kondensoitunut hirren ja muovimaton väliin muhimaan. Muovimatto oli myös liimattu huonosti. Hirret olivat pahiten mädäntyneet niissä kohdissa, joissa liimaa oli vähemmän tai ei ollenkaan. Liima oli pettänyt myös muovimaton yläreunasta ja roiskevettä oli päässyt väliin. Ilman muovimattoa koko homehtumista ei olisi välttämättä tapahtunut, sillä kosteus olisi päässyt lattian ja seinän välisestä raosta kuivumaan.

Havaitsimme muitakin edesauttaneita tekijöitä saunan homehtumiselle. Saunan pesunurkka oli kylmää seinää (ulkoseinää) vasten. Ihannetilanteessa kosteat tilat sijoitetaan rakennuksen keskelle tai lämmintä seinää vasten, että lämpötilaerosta johtuva kondensoituminen saataisiin mahdollisimman pieneksi. Saunamme pesunurkka olisi siis rakentamisvaiheessa pitänyt suunnitella toista seinää vasten. Homehtumista oli todennäköisesti kiihdyttänyt myös se, että saunan raitisilmareikä oli tehty juuri siihen samaan pesunurkkaan alas lattialle, missä vesipiste sijaitsi. Pesutilan lattialle on siis aina puhaltanut kylmää ilmaa, vaikka sauna olisi lämmin. Märkä lattia ei päässyt kunnolla kuivumaan. Saunan ilmanvaihto oli siis tehty täysin väärin. Ironista kyllä, ilmanvaihto toimii täydellisesti kun ajatellaan kiukaan raitisilmansaantia. Hannu Kääriäinen (2015: 116) toteaa, että märkätilojen ilmanvaihdolla on iso merkitys pintojen kosteuden osalta ja että pinnan ei tarvitse olla märkä, vaan riittävä kosteus pintoja ympäröivässä ohuessa ilmakerroksessa mahdollistaa helposti pintahomeen.

 

Iso sauna- ja kylpyhuoneremontti

Yllätyimme siitä, miten suuri homeongelma saunastamme paljastui. Sanomattakin oli selvää, että emme enää voisi saunassa saunoa ja siihen olisi tehtävä iso remontti. Meitä harmitti, sillä mökkikausi oli juuri alkanut ja nyt joutuisimme laittamaan saunan remonttiin. Koska olen monikemikaaliyliherkkä, ei tulisi kuulonkaan tulla mökille remonttipölyjen keskelle ja remontti oli suunniteltava huolellisesti, jotta en sairastuisi uuden saunan remonttipäästöistä. Päätettiin, että remontti tulee tehdä niin kunnollisesti kuin mahdollista ja samalla muuntaa saunan eteinen (joka oli toiminut vuosikausia romuvarastona) kylpyhuoneeksi, johon tulisi suihkun ja lavuaarin lisäksi vessa ja lattialämmitys. Kylpyhuoneesta tehtäisiin myös suora sisäänkäynti mökkiin, jotta jatkossa ei tarvitsisi kiertää kuistin kautta.

Saunan lattia purettiin. Mädät kohdat hirsistä poistettiin ja hirren annettiin sen jälkeen kuivua. Pinta poltettiin lopuksi, jotta mahdolliset homeitiöt kuolisivat varmasti. Hirrestä tulikin sen seurauksena makean näköinen, ihan kuin olisi tarkoituksella ulkonäön vuoksi päätetty näin tehdä. Remontti toteuttiin nykyisiä rakennusmääräyksiä noudattaen ja kaikki materiaalit täyttivät M1-luokan kriteerit.

Remontti ei ehtinyt valmistua juhannukseksi, mutta emme malttaneet pysyä mökiltä silloin poissa. Vietimme pari päivää mökillä ilman pesumahdollisuutta, mutta ilokseni jo silloin havaitsin, että sauna ja kylpyhuone eivät haisseet juuri miltään. Kun sitten heinäkuussa pääsimme vihdoin ihastelemaan valmistunutta remonttia, olimme todella tyytyväisiä ja vaikuttuneita. Niin hieno saunasta ja kylpyhuoneesta tuli! Ja mikä tärkeintä, siellä ei haissut enkä saanut oireita remontti- ja materiaalipäästöistä.

 

Yksi asia pielessä remontin jäljiltä: lattian kaadot

Ensimmäistä kertaa saunoessamme ja peseytyessämme huomasimme kuitenkin melko ison rakennusvian kylpyhuoneessa. Nimittäin kylpyhuoneen lattian kaadot oli tehty pieleen! Vesi jäi lillumaan suihkunurkkaan eikä valunutkaan lattiakaivoon ja toinen tällainen kohta sijaitsi oven viereisillä laatoilla.

Pieleen tehdyt lattian kaadot aiheuttavat sen, että vesi jää pitkiksi aikoiksi lillumaan tiettyihin kohtiin, mikä aiheuttaa pitkällä ajalla juuri sitä homehtumista, jota emme missään nimessä halua uudelle saunalle ja kylphuoneelle tapahtuvan! Rakennoitsija tulee onneksi korjaamaan kaadot takuutyönä, mutta mikään pikku homma se ei ole. Laatat täytyy repiä irti ja osa seinälaatoistakin irroittaa. Mutta silti, meillä on nyt upea sauna ja kylpyhuone ja syksyllä kaadotkin toivottavasti sitten kunnossa siinä.

Meidän hirsisaunan remontissa heränneitä huomioita

 • Home on poistettava huolellisesti. Mikäli hirsiä ei vaihdeta, tulee homeitiöt tuhota esimerkiksi polttamalla hirsistä mätien kohtien poistamisen jälkeen
 • Saunan ilmanvaihdon tulee olla kunnossa. Tarkista, onko se kunnossa omassa saunassasi.
 • Käytä remontissa mahdollisimman luonnollisia materiaaleja ja vähintäänkin M1-merkittyjä tuotteita tai tuotteita, joissa on M1- merkittyjä tuotteita pienemmät päästöt.
 • Tärkeimpiä asioita kylpyhuoneremontissa on tehdä toimivat kaadot, jotta lattia pääsee aina kuivumaan.
 • Kun puurakenteeseen tehdään kaakeloinnit, niin kosteiden tilojen sisäseinien rakenteet täytyy olla oikeanlaiset (tuuletusraot ja muut kosteudenpoistumiseen vaativat seikat tulee olla kunnossa).
 • Tarkista huolellisesti remontin lopputulos ja pyydä tarvittaessa takuukorjaukset.

Lähteet:
Kääriäinen, Hannu 2015: Vältä tavallisimmat virheet rakentamisessa. Teoksessa Annamaija Perkiömäki (toim.) Homeloukku. Mistä saa apua? 65-126. Auditorium, Helsinki.

 

                                                                                                                       

27.07.2016 17:462 vuotta sitten

 • Näytä kommentit (0)

Tyrmistyttävä näky vantaalaisen kerrostalon katolla - tasakattoisten talojen yllättävä ongelma

Talojen kosteusongelmista puhuttaessa yleensä mieleen tulevat riskeiksi vain pohjakerrosten asunnot. Maaperän kosteudesta johtuvat ongelmat vaivaavat maaperän päälle rakennettuja vanhoja taloja, joissa on puutteelliset salaojitukset ja sadenvedenkeruujärjestelmät sekä puutteelliset kosteuseristeet sokkelissa. Ulkona sataa vettä, vesi imeytyy maaperästä talon pohjarakenteeseen kun eristeet ovat huonot, ja kosteus pääsee imeytymään asuntojen lattiaan asti. Kosteus aiheuttaa pohjarakenteen ja lattiamateriaalien kanssa arvaamattomia reaktioita ja ilmaan vapautuu ties mitä yhdisteitä (näin on käynyt meidän 70-luvulla rakennetussa betonikerrostalossamme pohjakerroksen asunnossamme).

Kosteusvaurioita myös muualla kuin maan tasalla

On harhaluulo kuvitella, että ylemmissä kerroksissa ei olisi sadeveden aiheuttamien kosteusvaurio-ongelmien riskiä. Kosteus ei toden totta pääse maaperästä asti nousemaan ylempiin kerroksiin, mutta harvemmin sitä tulee ajatelleeksi, että kosteus voi tulla ylhäältäkin päin! Seuraava tyrmistyttävä esimerkki osoittaa, miten helposti kosteusvaurioriski voi kolkutella ylimmän kerroksen asukkaiden asuntojen kattoja.

Vantaalla erään korkean asuinkerrostalon katolla (kuva otettu 29.6.2016) on valtavat sadevesilammikot, jotka ovat aiheutuneet lintujen ulosteista ja kattokaivojen puhdistuksen laiminlyönnistä. Talon katolla on neljä kattokaivoa, jotka kaikki ovat tukossa eivätkä vedä enää vettä. Täten katolle on kertynyt kattokaivojen kohdalle kuvassa näkyvät valtavat vesilammikot, yhteensä niitä on neljä. Kattokaivot olivat niin tukossa lintujen ulosteesta ynnä muusta töhnästä, että satanut vesi on pitkän aikaa jäänyt lillumaan huopakatolle. Katolle kertynyt vesi on todella likaista. Ajatella, jos tuota vettä tihkuisi jostakin reiästä katon läpi talon rakenteisiin ja sitä kautta asuntoihin, tuota ulosteperäistä vettä! Vaikka vesi ei asuntoihin asti pääsisi valumaan, niin välikatossa olevat eristevillat se ainakin kastelisi. Toivottavasti näin ei ole käynyt vaan katto on rakennettu erittäin huolellisesti ja virheettömästi.

Huopakattoja ei ole kuitenkaan missään tapauksessa suunniteltu säilömään vettä pitkäksi aikaa ja siksi tuollakin katolla on neljä kattokaivoa vedenpoistoon. Jos sen sijaan kattokaivot ovat tukossa, koska niiden puhdistuksesta ei ole asianmukaisesti huolehdittu, voi käydä noin. Kattokaivoista ei ole tällöin mitään hyötyä, kaivo kun ei tukkoisena vedä. Kyseessä olevan vantaalaisen kerrostalon kaikkien kattokaivojen suuaukoilla oli noin 10cm mustaa töhnää, mikä ei ole varmasti kertynyt sinne viikoissa, kuukausissa tai edes vuodessa. Katolla ei siis varmasti ole käynyt huoltomiestä tai ketään talon kunnonpidosta vastaavaa tahoa useampaan vuoteen. Onneksi ongelma ei kuitenkaan koske suurinta osaa taloyhtiöistä, sillä ainakin kuvanottopaikalta katsottuna kaikkien naapurikerrostalojen katot olivat kuivia.

 

Tässä vielä muutama kuva eräältä toiselta katolta Vantaalta (30.6.2016) esimerkkinä siitä, miltä kattokaivon ei kuulu näyttää.  Kattokaivon ei kuulu olla sammaleen ja lian peittämä, jolloin sen poistoreiät eivät vedä. Kattokaivot eivät ihan hetkessä sammaloidu tuon näköisiksi, joten puhdistustyöt on todennäköisesti laiminlyöty useamman vuoden ajalta.

 

 

 

 

Koti tasakaton alla

Kuva: Ylimmän kerroksen asunnosta paljastui vuotojälkiä kun alaslaskettu katto purettiin.

Mikäli itse asut tasakattoisessa talossa, jollei voi itse tarkistaa asiaa, kannattaa kysyä esimerkiksi taloyhtiön hallitukselta tai huoltoyhtiöltä, tietävätkö he miltä katoltanne näyttää. Tasakatoilla on aina riski, että vesi jää sinne seisomaan.

Jos suunnittelet ylimmän kerroksen asunnon ostoa, niin ota selvää vesikaton kunnosta!

 • Mitä kuuluu huoltoyhtiön päivittäisiin huoltorutiineihin?
 • Kuinka monta kertaa vuodessa katolla käydään - vai käydäänkö ollenkaan?
 • Tarkastele kattoa sisäpuolelta, näkyykö vuotojälkiä?
 • Jos katossa on alaslasketut katot, tarkastele yläpohjan kuntoa huoltoluukun kautta.
 • Jos alaslasketussa katossa ei ole huoltoluukkuja, voidaan kattoa tarkastella kameralla esimerkiksi läpivientien kautta. Muussa tapauksessa alaslaskuun on tehtävä tarkastelureikä.

Harmillisesti tilanne taitaa olla se, että katolle mennään tutkimaan vasta siinä vaiheessa, kun epäillään kosteuden päässeen asuntoon asti ja asukas on tästä valittanut. Jos katolla ei käy kukaan, ei hiljalleen rakenteisiin tihkuvasta kosteudesta aavista kukaan kuin vasta ongelman paisuttua suureksi. Ennaltaehkäisy olisi todella helppoa ajoittaisilla kattotarkistuksilla. Asun muuten itsekin tasakattoisessa vanhassa kerrostalossa, joten täytyykin ottaa seuraavaksi selvää, onko meidän katostamme huolehdittu asianmukaisesti.

Milla Laatikainen

 

 

30.06.2016 18:502 vuotta sitten

 • Näytä kommentit (0)