Rakentavaa palautetta | Hometaloriita ja homekoira | Apua sisäilmaongelmiin

Hometaloriita ja homekoira

07.07.2016 20:582 vuotta sitten

Homekoira ei ole autuaaksi tekevä selvänhaistaja.

Iltasanomat uutisoi homeriidasta, jossa kaupan kohteessa oli ennen kaupantekoa teetetty homekoirakartoitus. Homekoira oli merkinnyt muutaman kohdan talosta, mutta myöhemmin selvisi, että kohteessa oli laajoja kosteus- ja homevauroita. Käräjäoikeuden mukaan ostajan olisi kuitenkin tultuaan tietoiseksi homevauroiden olemassaolon mahdollisuudesta, pitänyt tarkemmin selvittää esimerkiksi asiantuntijan avulla, onko talossa hometta siinä määrin, että sillä on vaikutusta asumisterveyteen.

Koska ostaja ei näin tehnyt vaan laiminlöi tämän lakisääteisen selonottovelvollisuutensa ja ryhtyi kauppaan tietoisena mahdollisista homevaurioista, katsottiin ostajan hyväksyneen homevauroiden mahdollisen olemassaolon. Jättäessään homekoirakartoituksen lisätutkimukset tekemättä ostaja otti tietoisen riskin siitä, että talosta saattaa löytyä hometta.

Tapaus on kallis esimerkki siitä, että mikäli ostajalla on syy epäillä kohteessa olevan jotakin poikkeavaa, tulee asia aina selvittää asiaa tarkemmin. Muuten ostaja saattaa menettää oikeutensa vedota kyseiseen seikkaan virheenä.

Kinkkistä asiasta tekee se, että homekoira voi hyvinkin tehdä useita merkkauksia, vaikka asunnossa ei olisi asumisterveyteen vaikuttavaa kosteus- tai homevauriota.

Homekoiran käyttö asuntokaupassa yleistyy jatkuvasti, eikä se ole ainoastaan positiivinen asia. Homekoira on vain yksi tutkimusväline monien joukossa. Moni asiantuntija vertaakin homekoiraa pintakosteusmittariin - se on mittari, jota käytetään vain harkiten ja vain tietynlaisissa ongelmaepäilyissä. Monissa ongelmatyypeissä (monet riskirakenteet) pintakosteusmittaus on täysin hyödytön menetelmä, sillä poikkeavaa kosteuspitoisuuttaa saattaa tiivistyä rakenteen sisään vain muutaman kerran vuodessa. Tässä voisi käyttää vertauksena sitä, että kuumetta mitattaisiin mittanauhalla lämpömittarin sijaan.

Asunnon terveellisyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat myös kemikaalit ja kuidut - näitä koirat eivät useimmiten haista.  Tietynlaisissa ongelmatilanteissa koira on hyödytön ja joissain välttämätön. Ongelma on, että maallikko harvoin osaa arvioida, onko tapaus sellainen, jossa koirasta olisi hyötyä.

Homekoiran huonot puolet

Homekoirien kanssa työskennelleenä ja koirakartoitusraportteja paljon lukeneneena olen havainnut, että koiria on monenlaisia.

  • Osa koirista osaa merkata vaurion laajuutta, osa merkitsee vain kohda, jossa haju on vahvin. Näin ollen koko alapohja tai kaikki seinärakenteet saattavat olla vauroituneita, mutta koira on merkannut vain muutaman yksittäisen kohdan.
  • Osa koirista ei osaa merkata ollenkaan katosta tulevia hajuja. Näin ollen yläpohjan tai kerrostalon välipohjan vauriot saattavat jäädä huomioimatta

Ikävä kyllä homekoiraohjaajista on myös huonoja kokemuksia. Vaikka koirillakin on huonoja päiviä, ei niitä voi huonoiksi väittää. Epäonnistumiset liittyvät usein siihen, että koiraa ei ole koulutettu oikein, ohjaaja ei ole pätevä tai ei toimi eettisesti. Homekoirayritystä valitessa kannattaa pyytää tietoja koiran ja ohjaajan koulutuksesta sekä mahdollisista todistuksista. Myös tutuilta voi kysyä suosituksia.

Itse pidän ongelmallisina myös tilanteita joissa homekoiraohjaajat ylittävät rajansa ja antavat liiaksi arvioita koiran havaintojen syystä. Näin siis etenkin tilanteissa, joissa koiraohjaajalla ei ole koulutusta, jonka pohjalta voisi arvioida rakennusten terveellisyyttä.

Homekoira mittarina voi hämmentää

  • Homekoira voi tehdä useita merkkauksia, vaikka asunto olisi täysin terveellinen. Tarkkanenäinen koira saattaa haistaa täysin terveessä asuinympäristössä erittäin pieniä määriä hometta, joilla ei ole mitään merkitystä asumisterveyden kannalta.
  • Homekoira voi olla merkkaamatta mitään vaikka talo olisi täysin laho. Näitäkin tapauksia olen tutkinut. Eräässä kohteessa homekoira merkkasi vain kaksi pientä kohtaa, joissa oli näkyvää hometta. Rakennuksen ulkoseinät olivat kuitenkin rakennusfysikaalisesti toimimattomat ja sisältä eristeet olivat täysin homehtuneet.

Parhaimman tuloksen saa kun homekoira työskentelee yhdessä asiantuntijan kanssa tai kun homekoiraraportin analysoi rakennusten terveellisyyteen perehtynyt asiantuntija. Esimerkiksi asuntokauppakohteen terveellisyyttä pohdittaessa tärkein väline on riskianalyysi, joka tehdään rakennuksen rakennusvuoden, -rakennustavan ja käyttö- ja korjaushistorian perusteella. Lisäksi hyötyä on asukkaiden haastattelusta sekä muista kohteessa tehdyistä havainnoista. Näiden tietojen avulla asiantuntija voi pohtia, toteutuvatko kohteessa kohteelle tyypilliset riskit, eli onko kohteessa epäilys sisäilmaongelmasta.

Asuntokaupassa on syytä riisua vaaleanpunaiset lasit pois silmiltä. Vaikka kohteessa olisi todella ihanat tapetit, tulee epäilys tutkia oikeilla mentelmillä ja tarpeeksi laajasti. Lisäksi liian usein tutkitaan vain yksi ongelma ja jätetään muut pienemmät epäilykset tutkimatta. Saatujen tietojen ja epäilysten perusteella asiantuntija päättää, millä tutkimusmenetelmillä epäillyt vauriot voidaan tutkia. Esimerkiksi ilmanäytteet, kuten maljakeräimet, tai pintakosteusmittaus harvoin riittävät poissulkemaan sisäilmaongelmaa. Useimmiten parhaita ovat asiantuntijan rakenteista suoraan ottamat materiaalinäytteet. Joissain tapauksissa materiaalinäytteitä voi ottaa myös itse.

Homekoiran hyvät puolet

Homekoira on ova työväline ammattilaisten käytössä. En myöskään paheksu yksityisiä ihmisiä, jotka tilaavat homekoiran kotiinsa. Jos hometaloissa on mitään hauskaa, niin yksi niistä asioista on ehdottomasti homekoiran työskentelyn seuraaminen. Homekoirakartoitusta on kiehtovaa seurata! Homekoiran käynti saattaa tuoda myös mielenrauhaa, kun pitkään jatkuneet epäilyt saavat vahvistuksen. "Joku muukin haistaa että täällä on jotain vikaa!".

Tiedän monta tapausta, joissa homekoira on tilattu, sillä paikalla on saattanut jo käydä montakin asiantuntijaa, jotka eivät ole löytäneet vikaa. Koira saattaa joissain tapauksissa todella löytää homevaurioita, joita asiantuntijoiden olisi ollut täysin mahdoton löytää. (Esimerkiksi rakennusaikana lattialle kaatuneen ämpärillisen aiheuttama pieni mutta ärhäkkä homevaurio.)

Homekoirakartoitus on pintoja rikkomaton menetelmä. Esimerkiksi taloyhtiöissä, joissa asukkailla ei ole lupaa mennä avaamaan seinärakenteita, homekoiraraportti kädessä on helpompi vaatia taloyhtiöltä lisätutkimuksia ja rakenneavauksia. (Näinhän ei pitäisi oikeasti olla, vaan taloyhtiön tulisi epäilyn ja asukkaiden oireilun perusteella tutkia asiaa.)Homekoiratutkimuksilla on siis paikkansa. Jos pohdit, olisiko tilanteessasi (oma koti tai asuntokauppakohde) hyötyä homekoirasta, voin konsultoida asiassa puhelimitse. Voin myös konsultoida, jos olet jo käyttänyt kohteessasi homekoiraa, mutta et tiedä, mitä raportista pitäisi ajatella tai pohdit, lisätutkimustarvetta.

Lisää asiaa homekoirista tulossa pian videon muodossa.

10 min puhelinkonsultaatio Maria Nordin
10 min puhelinkonsultaatio Jussi Timonen
Homekoiraraportin johtopäätökset ja riskianalyysi

Nyt kesäaikaan on syytä pohtia kesämökkien sisäilmaa. Liity palveluuni, niin näet videon aiheesta.