Rakentavaa palautetta | Asiakkaan tarina: Maria auttoi löytämään uuden kodin | Apua sisäilmaongelmiin

Asiakkaan tarina: Maria auttoi löytämään uuden kodin

18.05.2017 12:541 vuosi sitten

Kävi mitä ei pitäisi käydä kenellekään. Ensin meni oma koti homeremonttiin. Sitten tuli äkkilähtö evakkovuokra-asunnosta, sillä vastikään monikemikaaliherkkyyteen sairastuneena havaitsin heti muuton jälkeen, että en voinutkaan siinä asua. Perhe jäi evakkoasuntoon – minä olin asunnoton. Ja lisäksi aika epätoivoinen. Tuntui että sisäilmaongelma seurasi meitä.

Sisko tarjosi onneksi pahimman yli pedin yksiössään ja vanhemmillekin 400 kilometrin päähän olin tervetullut. Mutta tottahan asuttava asunto piti saada – ja pian!

Tutun kautta kuulimme Maria Nordinin palveluista.

Mistä siis uusi asunto?

Kokemus ensimmäisestä evakkoasunnosta oli niin lannistava, että ilman apua en etsintään halunnut ryhtyä. Enhän oikeastaan edes tiennyt mitä välttää ja mitä etsiä. Otimme siis avuksi etsintään Maria Nordinin. Aloitimme niin, että kartoitin alueeltamme mielestäni yhtään fiksumman oloiset asunnot ja tein niistä listan. Maria tsekkasi listan ja nosti esiin potentiaalisen oloiset. Yhdessä Marian kanssa kävimme muutamana peräkkäisenä sunnuntaina katsomassa sopivat. Maria osasi katsoa ja kertoa meille talon rakenteet ja riskit sekä haistaa sisäilman ongelmat. Opimme miehen kanssa siinä samalla kaikenlaista: mistä sisäilma tulee, miten poistoilma on järjestetty, haiseeko pistokkeista kreosootti, minkä aikakauden taloja kannattaa etsiä. Ja senkin opimme, että melkein aina lattia on se ongelma monikemikaaliherkitystyneen näkökulmasta. Muovimatosta tai muovisista askeläänieristeistä saattaa tulla terveyteen vaikuttavia päästöjä.

Matkan kestäessä etsinnäkin kohdekin alkoi kirkastua – ja muuttuakin. Havaitsimme aika konkreettisesti sen, mistä Maria oli sanonut alun alkaen: täysin valmista ei ehkä löydy, vaan useimmissa kohteissa on edessä jonkin rakenteen tai asunnon osan remontti. Marialla olikin tiedossa sopivia materiaaleja, joilla remontin voi tehdä ilman turhia kemikaalipäästöjä. Ja ihan lopulta päädyimme siihen, että haluamme vaikka etsiä hetken lisää ja löytää sellaisen asunnon, jossa voimme asua koko perhe parikin vuotta samalla kun odotamme oman kotimme remontin valmistumista. Sopivan kokoisista asunnoista ei alueellamme ollut mitenkään ylitarjontaa, mutta onneksi Marian sai mukaan asuntonäytölle hyvin nopeallakin varoitusajalla. Se olikin tarpeen, sillä hyvät asunnot saattoivat mennä jopa päivässä. Yksi ohi mennyt huippuyksilö jäi toden teolla harmittamaan.  

Viimein löytyi sitten asunto, jossa moni kriteeri täyttyi. Lähellä lasten kouluja, sopivan kokoinen, nopeasti vapautuva, sopiva hinta ja Marian mukaan ”ei ihan optimaalisesti, mutta riittävän hyvin tehdystä talosta”. Ja tietenkin: asunto on sisäilmaltaan kunnossa. Se asunto ei ole sisustuslehtien sivuilla kuvattu muotovalio, vaan tähän tilanteeseen sopiva välietappi. Ja mikä tärkeintä, siinä pystymme asumaan koko perhe yhdessä. 

Näin palvelu käytännössä toimii esimerkiksi 

  • etsi useita sopivia asuntoja
  • lähetä lista Marialle
  • Maria katsoo, mitä asunnoista kannattaa ainakin käydä katsomassa
  • käy katsomassa asuntoja ensin yksin tai samantien Marian kanssa
  • kuuntele Marian kommentit ja havainnot
  • tee osto- tai vuokrapäätös asunnon lähtötietojen, omien havaintojen ja Marian kommenttien perusteella

Ja jos taas joskus olemme asuntoetsinnässä, Mariaa konsultoimme taas ilman muuta.  

Asiakas Helsingistä